Pennun käyttöohje
Miten valmistautua burman tuloon?
Ennen pennun tuloa
Pennun tausta
Ravissant-burma on mikrosirutettu, rokotettu ja eläinlääkärin tarkastama.
Kissa on rekisteröity Suomen Kissaliittoon ja sitä kautta kattojärjestöömme FIFeen.
Kissan mukana saat rekisterikirjan, eläinlääkärin pentutarkastuslomakkeen sekä Kissaliiton Kissanhoidon oppaan.
Lisäksi mukana tulee tuttuja ruokia, leluja sekä viltti, jossa on tuttuja tuoksuja lapsuudenkodista.
Kissa on totutettu aivan vastasyntyneestä asti käsittelyyn ja se osaa jo käyttää hiekkalaatikkoa. Myös kynsien leikkuuta on kovasti harjoiteltu, mutta harjoittelua kannattaa heti jatkaa.
Pentusi on sisäkissa. Ulkoilu vain tarhassa, lasitetulla/verkotetulla parvekkeella tai valjaissa, ei koskaan vapaana.
Varmista, että kotisi on kissalle turvallinen
pennut ovat uteliaita ja saattavat kiivetä paikkoihin, joista ei pääse pois, pesukoneeseen pyykkien mukana tai muuten vaarallisiin paikkoihin.
Lieden kanssa kannattaa myös olla varovainen. Kissa saattaa osata vääntää perinteisen lieden nuppeja tai hypätä kuumalle keraamisen lieden tasolle.
On mahdollista, että esillä olevat sähköjohdot kiinnostavat pentua. Ne voi suojata tarkoitukseen valmistetuilla suojilla, joita saa esim. Ikeasta, Clas Ohlsonilta, Prismasta, Puuilosta yms. Kerää myös talteen lahjapaperinauhat ja hiusrenksut yms. narunpätkät. ja pidä ne poissa kissojen saatavilta.
Varmista, etteivät viherkasvisi ole myrkyllisiä kissoille tai kissojen saatavilla, koska niitä kissa saattaa maistaa.
Tarvittavat hankinnat ennen pennun tuloa:
Hiekkalaatikko ja hiekkaa (meillä on käytössä Cat’s Best puupohjainen paakkuuntuva hiekka) sekä hiekkalapio. Jos taloudessa on useampia kissoja, voi olla hyvä, että myös laatikoita on useampi.
Kissan kynsille tarkoitetut kynsisakset
Ruoka-astiat - mieluiten posliiniset tai metalliset, sillä muoviastioita on vaikeampi pitää hygienisinä.
Burman turkki on melko helppohoitoinen, mutta me käytämme Furminator-tyyppistä harjaa irtokarvojen kampaamiseen turkista.
Kiipeilyyn ja raapimiseen mahdollisuuksia
Ulkoiluun esim. laistettu tai verkotettu parveke tai valjaat.
Leluja ja huiskoja
Pehmoinen oma pesäpaikka
Sopivaa ruokaa (ks. jäljempänä kohta Ruokinta)
Tee tunnukset Omakissa-järjestelmään, jos niitä ei vielä ole. Kun kissakaupat on tehty, kasvattaja siirtää kissan omistajuuden sinulle Omakissan kautta.
Uusi burma tulee talouteen
Pentu voi olla aluksi arka, mutta yleensä reipastuu nopeasti ja lähtee muitta mutkitta tutkimaan uutta kotia.
Ihan aluksi pennulle kannattaa näyttää, missä hiekkalaatikko sijaitsee.
Tutustuta varovasti kodin mahdollisiin vanhempiin lemmikkeihin:
Anna vanhojen kissojen tutustua pentuun varovasti ja pikkuhiljaa. Puutu tilanteeseen, jos vanhempi kissa hyökkää pennun kimppuun, mutta sähinä on normaalia eikä tilanteeseen kannata turhaan puuttua.
Tutustumisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Jotkut yksilöt tutustuvat helposti ja nopeasti, joillakin voi ottaa päiviä tai jopa viikkoja.
Koiraan pentu kannattaa tutustuttaa valvotusti ja varovasti. Päästä eläimet samaan tilaan valvomatta vasta, kun olet varma, ettei koira vahingossa satuta pentua.
Jos haluat lievittää kissojen kokemaa stressia erityisesti silloin, kun pentu tulee kotiin, jossa on kissoja jo ennestään, kannattaa käyttää Feliway-haihdutinta, joka annostelee huoneilmaan kissan oloa helpottavia feromoneja. Haihduttimia ja täyttöpulloja voi hankkia apteekista, eläinlääkäriasemilta sekä hyvin varustelluista eläinkaupoista.
Voit vakuuttaa pentusi esim. Agriaan.
Ruokinta
Kissan ruokinnassa meillä on oikeastaan kaksi nyrkkisääntöä:
Kissa on puhtaasti lihansyöjä ja ideaaliruokaa ovat hiiret ja linnut yms. riista. Ruokavalion on siis noudalteltava tätä (kosteutta eli vettä lähes 70 %, valkuaisaineita eli proteiinia 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1-2 % ja kuituja alle 1 %). Viljat ja kasvikset eivät kuulu tervelliseen ruokavalioon.
Raksuja ei pääsääntöisesti kannata ostaa marketista. Halvoissa kuivaruoissa koostumus harvoin on ideaali, koska lihaa usein korvataan kasvikunnan tuotteilla kustannussyistä. Ne sisältävät usein myös paljon ns. hehkutusjäännöstä eli hiiltä. Suosittelemme, että ostat raksut aina eläinkaupasta.
Kissamme ovat tottuneet sekaruokintaan, joka koostuu laadukkaista teollisista ruoista sekä raakaruoasta (jauheliha, naudan ja possun suikaleet, kana, keitetty seiti, possun sydän yms.). Raakaruokintaa tuemme vitamiini- ja kalkki+d-vitamiini -lisillä (Aptus Multicat sekä Aptus Calfosum D).
Keitettäessä monet ravintoaineet katoavat, joten suurin osa raakaruoasta kannattaa tarjota raakana. Kissojemme suurta herkkua on kuitenkin keitetty seiti, johon vitamiinilisätkin on helppo sekoittaa.
Sitkeä, raaka liha auttaa myös purukalustoa pysymään kunnossa
Tuttuja teollisia ruokia ovat mm. Thrive, Royal Canin, Bozita, Applaws. Zooplus on hyvä verkkokauppa ruoan tilaamiseen.
Tarkista aina tuoteselosteista, onko kyseessä täys- vai täydennysravinto. Täydennysruoka ei yksin riitä kattamaan kissan tarpeita, vaan se vaatii rinnalleen esim. laadukkaat raksut.
Joillakin kissoilla saattaa ilmetä allergioita esim. viljoja kohtaan. Tällaisissa tilanteissa tuoteselosteiden tarkistaminen on erityisen tärkeää. Oireena saattaa olla esim. ihottuma korvien seudulla, löysä vatsa tai itsensä ylenpalttinen nuoleminen. Joskus allergian aiheuttajan löytäminen on varsinaista salapoliisityötä ja siihen kannattaa kysyä apua eläinlääkäriltä.
Kissan juoma on raikas vesi. Huomaa myös, että kissat ovat tyypillisesti laktoosi-intolerantteja.
Ruokarytmi: Pentu tarvitsee ruokaa 3-4 kertaa päivässä. Aikuiselle kissalle yleensä riittää vähempi. Ideaali tilanne on, että kissa voi syödä pieniä määriä pitkin päivää, kuten luonnossa, mutta erityisesti leikatuilla kissoilla voi olla taipumus ahmia liikaa ja näin alkaa kärsiä ylipainosta. Tällöin ruokinta aamuin illoin on paikallaan. Älä anna ruokien seisoa pitkään kupissa, etteivät bakteerit pääse kasvamaan.
Hoito
Burman turkki on helppohoitoinen ja kissa huolehtii sen siisteydestä pääsääntöisesti itse. Irtokarvoja voi myös harjata esim. Furminaattorilla. Yleensä kissa tykkää harjaamisesta kovasti.
Kynnet kannattaa leikata kerran viikossa tähän tarkoitukseen tarkoitetuilla saksilla.
Silmät: Jos silmistä erittyy ruskeaa rähmää, joka kuivuu silmäkulmaan, se kannattaa pyyhkiä puhtaalla, kostealla talouspaperilla tai vanulapulla. Apteekista saa myös tähän tarkoitettua puhdistusainetta. Kellertävä vuoto silmästä on yleensä merkki silmätulehduksesta ja vaatii eläinlääkärin hoitoa.
Hampaat: Pennun maitohampaat vaihtuvat puolen vuoden ikään mennessä. Tarkkaile, että kaikki hampaat vaihtuvat normaalisti. Hampaita kannattaa muutenkin tarkkailla, sillä jos kellertävää hammaskiveä alkaa muodostua, hampaat pitää ennen pitkää huollattaa eläinlääkärillä. Tätä voi ehkäistä hampaiden harjaamisella sekä sitkeällä tuoreella liharuoalla.
Terveys
Oksentelu ja pullauttelu on melko tyypillistä kissalle, ruoansulatuskanavan puhdistamiseen. Jos oireita on äkillisesti paljon, käänny eläinlääkärin puoleen.
Löysä vatsa: löysä maha voi olla oire vääränlaisesta ruokavaliosta tai pöpöstä. Kaopekt, Attapekt tai Canikur ovat reseptivapaita lääkkeitä, joita kannattaa kokeilla äkilliseen ripuliin. Jos niistä ei ole parissa vuorokaudessa apua, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Helposti imeytyvää ruokaa ovat kana sekä pakastekala, näitä kannattaa käyttää kunnes oireet hellittävät.
Muita sairastumisen oireita voivat olla: ylenpalttinen juominen, äkilliset muutokset painossa, turkissa tai ihossa, hengitysvaikeudet, vaikeudet pissaamisessa, liiallinen pissailu tai verinen virtsa, ruokahaluttomuus ja/tai väsymys ym. flegmaattisuus, hengitystieoireet, muutokset silmissä. Jos kissasi käytöksessä on poikkeavaa tai jokin asia mietityttää, ota yhteyttä kasvattajaan, niin mietitään yhdessä, tai suoraan eläinlääkäriin.
Sukukypsyys ja leikkauttaminen: burmankissat saattavat saavuttaa sukukypsyyden jopa puolen vuoden iässä, kuitenkin yleensä vuoden ikään mennessä.
Uroksilla tämä tarkoittaa tyypillisesti häiritsevää mouruilua naaraiden perään sekä harmillista merkkailua (kaikki urokset eivät tätä tee, jotkut taas merkkaavat ihan huolella).
Naaraat taas aloittavat juoksut, joita voi tulla yksilöstä riippuen 2vk - 2kk välein. Juoksu kestää n. 4-7 päivää ja sen aikana naaras huutaa lemmenkipeänä kollien perään ja jotkut yksilöt myös merkkaavat.
Jos kissaa ei ole tarkoitus käyttää siitokseen, se kannattaa leikkauttaa. Kolleille operaatio on nopea ja kissa on seuraavana päivänä jo täysin kunnossa. Naarailla parantuminen ottaa jokusen päivän kauemmin.
On myös olemassa pillereitä sekä implantteja, joilla voidaan estää kiimaa. Keskustele näistä vaihtoehdoista kasvattajan/eläinlääkärin kanssa, jos kissaa on aikomus käyttää siitokseen.
Rokotukset: Pentu on rokotettu kissaruttoa ja -nuhaa vastaan. Rokotustiedot löydät kissan rekisterikirjasta. Rokotusohjelma riippuu annetuista rokotteista (1-3 vuoden välein) sekä esim. siitä, jos käytät kissaa näyttelyissä. Em. taudit ovat helposti tarttuvia, vaikka kissa eläisi kokonaan sisäkissana, joten rokotusohjelmasta kannattaa huolehtia.
Näyttelyt
Jos haluat kokeilla kissanäyttelyssä käymistä, niin vaikka burmasi onkin ensisijaisesti lemmikki ja kotieläin, näyttelyn kokeileminen onnistuu kyllä. Kasvattaja kertoo mielellään lisää näyttelyttämisestä.
Listan tulevista näyttelyistä sekä ilmoittautumisen löydät Omakissa-järjestelmästä.
Voidaksesi viedä kissasi näyttelyyn, sinun tulee kuulua johonkin seuraavista rotukissayhdistyksistä.
Näyttelyä varten tarvitset häkkiin verhot, pienen hiekkalaatikon sekä pesän. Mukaan myös ruokaa, vettä ja näille astiat.
Kissan turkki kannattaa hoitaa ennen näyttelyä ja kynnet leikata.
Tarkista näyttelyn tiedoista, että tarvittavat rokotukset ovat voimassa.
Ota kissan rekisterikirja mukaan näyttelyyn.
Näyttelyssä sertin evääviä virheitä burmalla ovat häntämutka (voi käyttää kastraattiluokassa), liiallinen määrä valkoisia karvoja sekä selkeät haamuraidat tai -kuviot. Jos kissallasi on tämän tyyppisiä virheitä, näyttelyttäminen ei välttämättä kannata. Keskustele kasvattajan kanssa.
Kasvattaminen
Kiinnostuitko burmankissojen kasvattamisesta naaraallasi? Tai haluatko antaa kolliasi siitoskäyttöön? Keskustele asiasta kasvattajan kanssa, jotta voidaan kartoittaa pentusi edellytykset kasvatuskäyttöä ajatellen. Jos esteitä ei ole, sinun tulee ensin:
liittyä rotukissayhdistykseen
käydä kissaliitton kasvattajakurssi ja anoa kasvattajanimeä (koskee naaraskissan omistajaa)
allekirjoittaa siitosuroksen omistajan sitoumus (koskee kollikissan omistajaa)
teettää kissallesi tarvittavat ja vaaditut testit
Kun nämä asiat ovat kunnossa, voidaan etsiä kissalle sopiva kumppani ja järjestää treffit. Jos kasvattaminen kiinnostaa, kannattaa tämä asia nostaa esiin jo ennen pennun hankintaa, jotta voidaan valita sopiva pentu.
💡 Hyvä vaihtoehto voisi myös olla ottaa naaras ns. sijoituskissana, jolloin kissan omistajuus säilyy kasvattajalla pentuprojektin ajan. Kasvattaja huolehtii kuluista ja deittikumppanin etsinnästä sekä rekisteröi pennut, mutta ne kasvavat sinun kotonasi. Kerromme mielellämme lisää tästä vaihtoehdosta!
Lopuksi
Burmasi on aktiivinen ja ihmisrakas eläin. Se tarvitsee huomiotasi ja leikittämistä päivittäin (mutta todennäköisesti pitää kyllä huolen, että sitä saa). Jos haluat perehtyä kissan käytökseen tarkemmin, suosittelemme lukemaan eläintenkäyttäytymistieteilijä Helena Telkänrannan teoksen Millaista on olla kissa?
Muista, että kasvattaja on aina tukenasi koko pennun iän ajan. Voit kääntyä puoleemme kaikenlaisissa kysymyksissä ja pulmissa! Toivomme myös, että saamme kuulla, kun kissasi kastroidaan/steriloidaan tai jos se sairastuu tai menehtyy.
Kuulemme myös mielellämme ylipäänsä, miten kissalla menee ja kuvat pentusi elämän varrelta ovat meille aina ihania yllätyksiä 💖