Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyjä kysymyksiä burman hankinnasta

Sopiiko burma ainoaksi kissaksi?

Burmat ovat erittäin sosiaalisia ja aktiivisia kissoja. Pääsääntöisesti on aina parempi, jos burmalla on rotu/lajikaveri leikkikaverina. Burmat tykkäävät erityisesti nukkua ns. kissakasassa, joten paras kissakaveri on sellainen, jolle kasassa nukkuminen on myös mieluista. Jos sinulla ei ole aiemmin ollut kissaa, suosittelen mielelläni kahta burmaa tai vaihtoehtoisesti ensin yhtä ja sitten myöhemmin kaveriksi toista, kun burmaelämä alkaa tulla tutuksi. Toki kissat ovat aina yksilöitä ja poikkeuksiakin löytyy - jossakin tapauksessa voi olla parempikin, että jokin burmayksilö saa elää ainoana kissana. Kasvattajat pyrkivät valitsemaan kodit siten, että uuden perheen tilanne, toiveet ja toisaalta pennun luonne ja tarpeet tulevat huomioitua. 

Sopiiko burma lapsiperheeseen?

Mielestäni burma on oikein sopiva valinta lapsiperheeseen. Burmat ovat tyypillisesti sosiaalisia, aktiivisia ja puuhakkaita, joten leikit pientenkin lasten kanssa yleensä onnistuvat hyvin. On kuitenkin muistettava, että lapsia pitää aina vahtia ja opettaa toimimaan kissan kuin kissan kanssa, jotta yhteiselo sujuu. Meidän kissalassamme lapset ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, mutta lähipiirissämme on useita pieniä lapsia ja panostammekin siihen, että pennut tottuvat jo pentuaikana pienten käsittelijöiden kanssa leikkimiseen. 

Pärjääkö burma työpäivän ajan yksikseen?

Monesti rotukuvauksessa sanotaan, että burmaa ei voi jättää pitkäksi ajaksi yksin. Normaalin työpäivän ajan burma kuitenkin pärjää, kunhan kotona on virikkeitä ja ihmisten palattua töistä burma saa huomiota ja aktivointia. Tietysti oma kissakaveri auttaa työpäivästä selviämisen kanssa. Jos kissa yksikseen turhautuu, se saattaa puuhailla jotakin, joka on sen mielestä ihan tosi mielenkiintoista, mutta ehkä ihmisten mielestä ei niinkään (esim. johtojen parissa, ruokakaapilla, sohvan kimpussa). Siksi on tärkeää rakentaa ympäristö sellaiseksi, että päivä sujuu kommelluksitta eikä aika käy pitkäksi.

Onko sukupuolella väliä?

Sukupuolella ei ole ihan kauheasti merkitystä, erityisesti, jos kissa tulee lemmikiksi ja se leikkautetaan nuorena. Leikkaamattomana sukukypsyyden saavutettuaan kollikissat saattavat alkaa lauleskella tyttöjen perään ja jättämään pissantuoksuisia hajumerkkejä daamin toivossa. Naaraat vastaavasti aloittavat juoksunsa. Tällöin he laulavat juoksun ajan varsin kovaäänisesti ja saattavat myös merkkailla. Jos kissaa ei ole tarkoitus käyttää siitokseen, suosittelen lämpimästi kastraatiota/sterilisaatiota.

Luonteeltaan sekä urokset että naarasburmat ovat pääsääntöisesti ystävällisiä ja ihmisrakkaita. Sylit, halit ja rapsutukset ovat tärkeitä sukupuolesta riippumatta. Ehkä naaraat ovat hiukan enemmän kotidiivoja ja kollit  - varsinkin leikatut - ovat yleensä maailman hassuimpia lötköpötköjä ja sylivauvoja. Jos kissoista/rodusta ei ole kokemusta, kolli voi tästä syystä olla helpompi tapa tutustua rotuun. Mutta lopulta erot ovat aika pieniä ja yksilöllinen vaihtelu lienee merkityksellisempää. 

Sopiiko burma koiraperheeseen?

Uskaltaisin väittää, että sopii. Meillä itsellämme ei ole koiraa tässä kissalassa, joten pentuvaiheessa koiraan tutustuminen jää tapahtumatta, mutta meiltä on mennyt pentuja myös koiraperheisiin ongelmitta. On tietysti hyvä, että koiraperheessä kissalle rakennetaan kiipeilyä varten teline ja pesäpaikka, jonne koira ei pääse, jotta se voi tarvittaessa ottaa hajurakoa.

Missä tilanteessa burma ei sovi meille?

Jos etsit kissaa, joka lähinnä pötköttää uuninpankolla ja katoaa taivaan tuuliin, kun tulee vieraita, niin silloin suosittelen vielä harkitsemaan rotuvalintaa. Burmat yleensä mielellään osallistuvat arkeen: ne nukkuvat kanssasi, tulevat kanssasi vessaan, osallistuvat ruuanlaittoon, askarteluun, jumppahetkiin ja katsovat telkkaria sylissäsi. Jos kultaisten silmien intensiivinen tuijotus vessakäynnillä häiritsee, teillä voi olla edessä ongelma 😅 Samoin, jos tykkäät pitää kauniita posliiniesineitä lipaston päällä, ne saattavat olla vaarassa kun aktiivinen burma innostuu kisaamaan päivän nopeimmasta pyrähdyksestä. 

En myöskään suosittele burmaa, jos olet tyypillisesti paljon poissa kotoa. Viikonloppureissu on toki ok, jos joku tuttu ihminen käy päivittäin hoitamassa burmaasi 1-2 kertaa päivässä. Hoitamisella tarkoitan paitsi ruokaa ja hiekkiksen siivoamista, myös hoivaa ja leikittämistä. 

Voiko burma elää kerrostalossa?

Burmankissa on sisäkissa. Se voi asua niin kerros- rivi- kuin omakotitalossakin. Burmat tykkäävät kovasti ulkoilusta, mutta se tulee tehdä valjaissa, verkotetussa kissatarhassa tai esim. lasitetulla parvekkeella. Asunnon kokoa tärkeämpää on, että kissalla on riittävästi virikkeitä, kuten kiipeilytelineitä, -seiniä ja -tasoja sekä rapisevia leluja ja raapimapaikkoja. 

Paljonko burma maksaa?

Jokainen kasvattaja määrittää pennun hinnan itse. Pennun hintaan vaikuttavat monet asiat, tyypillisesti seuraavat:

On huomattava, että inflaatio vaikuttaa myös em. asioiden kustannuksiin ja aiheuttaa näin painetta pentujen hinnoitteluun. Näppituntuma on, että burman hintataso alkaa n. 1200-1300 €:stä tällä hetkellä. Niin myös meillä. Katsomme kuitenkin tilanteen pentu- ja pentuekohtaisesti sekä käymme nämä asiat läpi yhdessä ennen varauksen tekemistä. Jos samaan perheeseen lähtee pentueesta kaksi pentua, tämä huomioidaan myös hinnassa.

Sopiiko burma allergiaperheeseen?

Monesti ajatellaan, että lyhytturkkisena kissana burma allergisoi vähemmän kuin pitempiturkkiset kissat. Tämä on kuitenkin virheellinen ajattelutapa, sillä kissassa allergisoi iho eikä karvan pituudella ole merkitystä. Allergisuutta on mahdotonta tietää etukäteen testaamatta. Jotkut ihmiset kykenevät siedättymään omille kissoilleen, mutta eivät kaikki. Esimerkiksi esikoiseni ei koskaan kotona asuessaan saanut oireita omista kissoistamme, mutta muista kylläkin. Hyväksi osoittautunut keino on, että ennen burman hankintaa uusi koti ottaa lainaan/hoitoon kissan, selvittääkseen, miten mahdollisesti allerginen perheenjäsen reagoi.